Af Mathilde Dam Ungdomsleder 2017

SUMH havde i foråret to ungdomsledere i Uganda, hvor de i 3,5 måned havde deres daglige gange hos NUDIPU-Youth. Her har de arbejdet sammen med to ugandiske ungdomsledere og stået for aktiviteter med fokus på inklusion af unge med handicap i Uganda.

Mandela National Stadium står stor i landskabet. På parkeringspladsen foran ser jeg 12 spillere løbe efter en fodbold i røde dragter og i højt tempo. Det ligner fodbold som jeg kender det. Hastigheden på spillernes løb, bolden flyver, drengene griner og driblingerne er snedige. Hvis man alene fokuserer på spillet, er der ingenting der afspejler, at dette fodboldspil er anderledes. Men nærmer man sig, ser man, at spillerne løber rundt med et fysisk handicap. Størstedelen af spillerne har fået amputeret et ben, og løber derfor kun på ét ben og har krykker, som hjælper dem til at bevæge sig.

Jeg mødte disse spillere tilbage i maj i Ugandas hovedstad Kampala. Det var en lørdag formiddag og drengene havde inviteret mig med til træning. De havde en spillertrøje klar til mig og satte mig på et hold. Inkluderende fodbold er budskabet for disse drenge. Fodbolden er for dem et fællesskab, hvor alle kan være med. De beviste, at deres handicap ikke behøver at være en stopper for, at de kan leve det ungdomsliv, som de ønsker.

Mit eget projektarbejde i Uganda startede i marts. Fra marts til juli har jeg arbejdet frivilligt i Uganda i et ungdomsteam på fire. Projektet har til formål at styrke unge med handicap. I Uganda har jeg afviklet workshops med fokus på, at styrke unge med handicap, samt øge bevidstheden om unge med handicap i samfundet. Personer med handicap er en stærkt marginaliseret gruppe i Uganda. Ved at opbygge aktive fællesskaber og frivillige organisationer er formålet at øge inklusionen af unge med handicap i generelle programmer og projekter i civilsamfundet. Ved at have fokus på uddannelse, håber jeg, at vores deltagere går fra workshops med nogle egenskaber de kan bruge på længere sigt. Det er dén måde jeg håber, vi kan være til gavn.

Min tid som ungdomsleder i arbejdet i Uganda er nu slut. Men projektet er stadig i gang, og selvom jeg er i Danmark har jeg stadig mulighed for at være i tæt kontakt med mit team i Uganda der stadig arbejder for inklusionen af unge med handicap. Og mit arbejde fortsætter også selvom det farverige stof er skriftet ud med uldtrøjer.