Ban Vejen for Job hjælper unge med handicap i job
Arbejdsgiver i Fredericia er klar til at ansætte unge med diagnoser, efter at SUMH-projektet Ban Vejen for Job har givet dem indsigt i egne styrker og begrænsninger.
En ansættelsesgaranti efter 12 måneders jobudvikling i virksomheden er det løfte, Wood Studio i Fredericia er villig til at give to unge, som for nylig afsluttede et særligt 14 ugers jobsøgningsforløb i Fredericia Kommune afholdt af Sammenslutningen af Unge Med Handicap, SUMH.
”Vi ved, at de har brug for særlig støtte, fordi de slås med indre barrierer så som lav selvtillid, ringe indsigt i egne styrker og begrænsninger og manglende viden om, hvad arbejdsmarkedet kræver og forventer af dem,” siger projektleder Christopher Hjorth fra SUMH.
Jobsøgningsforløbet Ban Vejen for Job er målrettet de udfordringer, der kendetegner 40 % af alle unge uden job eller uddannelse, som ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har diagnoser og handicap.
Ban Vejen for Job er udviklet af SUMH og gør unge ledige med handicap og diagnoser klogere på tre områder: Hvilke jobs har de selv lyst til og kan påtage sig. Hvilke konkrete udfordringer skaber deres funktionsnedsættelse, og hvordan kan de løses. Hvordan formidler de deres behov, så en arbejdsgiver bliver tryg nok til at ansætte dem.
Som en del af forløbet henter de unge inspiration fra jævnaldrende med handicap, som er i arbejde, ligesom de møder arbejdsgivere. I Fredericia var det Christina Koch Petersen, der delte ud af sine erfaringer som direktør i Wood Studio, der redesigner, restaurerer og videresælger danske møbelklassikere. Hun blev så begejstret for kvaliteten af jobsøgningsforløbet og mødet med de unge, at hun nu tager to af dem i virksomhedspraktik og håber at kunne ansætte dem efterfølgende.
”Jeg oplever, at de unge har fået selvtillid og motivation på en helt ny måde. De er hjulpet til at kortlægge deres kompetencer, passion og specifikke udfordringer i så detaljeret grad, at jeg kan se, hvordan vi på arbejdspladsen kan støtte deres udvikling og få gevinst af deres kompetencer. Viden nedbryder barrierer og skaber den indsigt, der er afgørende for mig som arbejdsgiver, så vi nemmere kan møde hinanden og skabe succesoplevelser,” siger Christina Koch Petersen.
Fra fagchefen for Unge & Uddannelse i Fredericia Kommune, Rasmus Balder Larsen, lyder det: ”Vi er ved at udvikle vores indsatser målrettet unge på uddannelseshjælp og vil indtænke erfaringerne fra Ban Vejen for Job i det.”