FrivilligPolitik

Du kan blive frivillig i SUMH, hvis du i alderen 16 til og med 35 år og har en funktionsnedsættelse.

Som frivillig i SUMH er du med til at gøre en forskel for unge med funktionsnedsættelse og for dig selv. I SUMH arbejder vi for, at alle unge kan leve det ungdomsliv, de ønsker – uanset handicap, diagnoser og kroniske sygdomme.

I SUMH kan du som frivillig forvente at møde en organisation, hvor du:

  • har mulighed for at sætte dine egne kompetencer i spil og udvikle dem
  • får et fællesskab, hvor der er plads til og respekt for forskellighed
  • inden for de rammer, som fællesskabet tilbyder
    bliver udfordret tilpas og kan udvikle dig både fagligt og personligt.

FRIVILLIGES LEVEDE ERFARINGER ER VIGTIGE

Dine erfaringer med at leve et liv med en funktionsnedsættelse er vigtige, og de vil oftest være årsagen til, at du er aktiv i SUMH. Dine erfaringer skal vi sammen sætte i spil på en positiv og konstruktiv måde. Der kan være forskellige erfaringer hos forskellige frivillige, og derfor viser vi respekt for hinandens erfaringer.

FRIVILLIGE BESTEMMER OG LØSER KONKRETE OPGAVER

Som frivillig er du vigtig, for at vi kan arbejde henimod vores ønske om et samfund med plads til alle. Som frivillig i SUMH kan du derfor være med til at løse mange forskellige opgaver og deltage i forskellige aktiviteter og have forskellige roller. Det er ulønnet at være frivillig i SUMH.

Du vil ofte starte med at være frivillig i SUMHs udvalg eller teams. Teams og udvalg er også et godt sted at starte, hvis du gerne vil skabe sammenhæng mellem din egen organisations mærkesager og SUMHs mærkesager. Du kan som frivillig sagtens være aktiv flere steder i organisationen samtidig.

FRIVILLIGE ER SUMHS STEMME

Du kan som frivillig opleve at skulle kommunikere lidt eller meget udadtil. Det afhænger af, hvad du har lyst til, og hvilken rolle du har som frivillig i SUMH.

Du skal altid huske at aftale med ledelsesteamet og/eller sekretariatets politiske konsulent, hvis du udtaler dig eller deltager i aktiviteter på vegne af SUMH.

Når vi kommunikerer, kan vi selvfølgelig påpege problemer og udfordringer, men vi skal altid gøre det med fokus på konstruktive løsninger.

Vi taler altid i en god og respektfuld tone til andre. Det gælder både, hvis det er en anden frivillig, en medarbejder i sekretariatet eller folk uden for SUMH.

PLADS TIL FORSKELLIGHED

Vi er en organisation, hvor vi beder om hjælp fra hinanden – både hos andre frivillige og hos sekretariatet. Som frivillige stiller vi os til rådighed for andre, fordi vi kan noget forskelligt, og fordi vi udfordres af noget forskelligt.

Vi er en organisation med forskellige typer af funktionsnedsættelser, og derfor prøver vi at imødekomme de behov, der er i gruppen, når vi planlægger aktiviteter. Da vi har meget forskellige behov, vil der være brug for, at vi hver især kan gå på kompromis, hvis forskellige behov går i hver sin retning. Fx kan én have brug for meget lys, mens en anden har brug for mørke.

VI UDVIKLER OS SAMMEN

Du skal ikke kunne alt, når du starter som frivillig, og ikke alle frivillige skal kunne det samme, for vi er forskellige.

Du bliver i SUMH en del af en kultur, hvor du anerkendes, hvor vi fejrer succeser, og hvor vi sammen udvikler os af det vi lykkes med, og det vi synes er svært.

SUMHs sekretariat tilbyder kompetenceudvikling af frivillige gennem kurser, workshops og gennem løbende aktiviteter, så du kan udvikle dine kompetencer både fagligt og personligt.

Sekretariatets opgave er at understøtte jer frivillige, så I løser opgaverne. Du vil som frivillig kunne udvikle dig i de opgaver, der er, og de opgaver, som passer til dig – både i kompetencer og interesser.

SUMHS FRIVILLIGE

Ingen kan alt, alle kan noget, og derfor løser frivillige forskellige opgaver. Det gør du ved, at:

  • Du indgår positivt i SUMHs fællesskab
  • Du gør, hvad du kan, og du er parat til at udfordre dig selv
  • Du holder de aftaler, du har lavet med andre frivillige og med sekretariatet – det kan være aftaler om møder, opgaver og lignende
  • Du siger fra, hvis en opgave er uoverskuelig – sig det til sekretariatsmedarbejder/ tovholder
  • Du viser respekt for andres erfaringer og holdninger
  • Du respekterer den faglige viden og de ressourcer, som er i sekretariatet

PRAKTISKE FORHOLD

  • Alle aktiviteter meldes ud på SUMHs hjemmeside www.sumh.dk
  • Aktiviteter kan både være fysiske og online
  • SUMH dækker i de fleste tilfælde udgifter i forbindelse med dit frivillige arbejde. Udgifterne skal aftales med sekretariatet. Du skal sende bilag for dine udgifter senest 14 dage efter aktiviteten. Bilagene skal du sende til SUMH.
  • Du kan kontakte sekretariatet mandag til torsdag mellem kl. 9 og 15 – medmindre du har en aftale med en medarbejder på et andet tidspunkt.
  • Hvis du er ny frivillig, så skriv til en af vores frivilligkonsulenter. Find deres kontaktoplysninger her.

Godkendt af SUMHs bestyrelse marts 2024.