Fra lokalt elevdemokrati til nationalt talerør
Unge på Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) kan og vil sætte ord på det, der er vigtigt for dem. Det viser resultaterne fra pilotprojektet ’STU – Vejen til deltagelse’, og derfor udvides projektet og fortsætter to år mere med yderligere bevilling fra Egmont Fonden.
10. marts 2025
Erfaringer fra ’STU – Vejen til deltagelse’ viser, at der er en efterspørgsel på en stærkere elevdemokratisk stemme på STU. Derfor skal SUMH fortsætte med at skabe mulighed for elevindflydelse på den enkelte STU, og nu også arbejde mere for at skabe en stærk stemme på tværs af skolerne.
Ny bevilling sikrer, at endnu flere unge får en stemme på STU
Med endnu en bevilling fra Egmont Fonden får SUMH muligheden for at udbrede demokrativærktøjer, som er udviklet sammen med tre ungdomshandicaporganisationer, til endnu flere STU-skoler landet over. Rikke Sørensen, som er formand i ULF Ungdom og som har været med til at sætte strøm til elevdemokratiet på STU, er også klar til at fortsætte det gode arbejde:
”Det er rigtig vigtigt, at unge, der går på en STU, kan få lov til at få indflydelse på deres STU-uddannelse. Og de unge har rigtig mange gode idéer til, hvordan deres uddannelsesforløb kan blive bedre, så vi skal simpelthen bare i arbejdstøjet”
Ud over det voksende engagement hos eleverne på tværs af STU-skolerne er der også en stigende opmærksomhed og opbakning fra ledelse og medarbejdere på flere STU-skoler. De vil gerne arbejde med at udfylde rollen som ‘demokratisk hjælper’ og har lagt mange kræfter i at hjælpe de demokratiske processer på vej. Det skal der arbejdes mere med i projektet, som endnu engang støttes af Egmont. Et samarbejde, som også Heidi Sørensen, direktør i Egmonts Fondssekretariat, er glad for:
”Unge på STU skal selvfølgelig også have gode rammer for at organisere sig i betydningsfulde elevråd, som elever på andre skoler. Det styrker de unges autonomi, handlekraft og selvtillid. Og så giver de unges indflydelse også bedre skoler. Derfor er vi glade for at forlænge indsatsen, der arbejder for at styrke elevdemokratierne på STU.
Ungestemmen på STU bliver stærkere og forandring er på vej
Der er brug for at synliggøre, at unge på STU kan og vil deltage i udviklingen af STU. Blandt de unge STU-elever findes der desuden nogle, der har lyst og mod på at samles på tværs af skoler for at lytte til hinandens erfaringer og skabe forandring sammen. Projektleder Signe Lydal er begejstret for at kunne fortsætte det vigtige arbejde og fortæller:
”Vores Kernegruppe, som vi kalder den særligt engagerede gruppe af elever, som mødes på tværs af STU-skoler, er det første spirende frø til at forme en elevorganisation. De har flere vigtige budskaber, som de gerne vil arbejde med som reelle mærkesager, og så vil de gerne nå ud til endnu flere STU-skoler og fortælle om, hvorfor det er vigtigt med mere elevdemokrati”
Unge på STU har nemlig også noget på hjertet, når det gælder STU-området mere generelt. Derfor er der brug for, at den fortælling får lov til at vokse frem. En af de unge fra Kernegruppen understreger også vigtigheden af projektets forlængelse:
”Jeg synes, at det er vigtigt, at man gør noget for at forbedre STU. Lige nu er det ikke så populært at gå på en STU, og der er ikke så mange der ved, hvad det er. Men hvis vi nu kunne gøre det mere populært og gøre, at der er flere folk, der accepterer, hvad det er, så ville det være rigtig godt. Så kan man som STU-elev føle sig mere accepteret, og det er faktisk ret vigtigt”
De tre ungdomshandicaporganisationer ULF Ungdom, Autisme Ungdom og Unge Hjerner fortsætter det vigtige arbejde sammen med SUMH, og der er også stor støtte og opbakning fra mange STU-skoler, STU-foreningen Consentio og Foreningen MED, som har været med fra start. Alle parter ser frem til to år mere og glæder sig til at styrke elevdemokratiet på STU-området yderligere.
