Udinaturen.dk gør naturen tilgængelig
Fra d. 4. september kan man søge efter tilgængelige naturoplevelser i hele landet på hjemmesiden udinaturen.dk. Der er allerede beskrevet 75 ruter fordelt over hele landet – og der kommer hele tiden flere.
Udinaturen.dk er en ny hjemmeside, der giver et stort og godt overblik over tilgængelige naturoplevelser. Det skal gøre det lettere for mennesker med handicap, ældre, gangbesværede og børnefamilier at få inspiration og tryghed til at tage ud i naturen.
De nye tiltag på udinaturen.dk er resultat af projektet “Natur for alle”, som Videnscenter om handicap driver og det er Aage V. Jensen Naturfond og Friluftsrådets Udlodningsmidler, der har finansieret Natur for alle-projektet.
– Vi ved, at mange gerne vil mere ud i naturen, men det har tidligere været svært at finde oplysninger om tilgængelighed. Nu kan man finde inspiration til planlægningen og informationer om fx hældningsgraden og længden på ruter, så man med ro i maven kan tage ud på tur – alene eller sammen med andre, siger Lærke Falstaff, som er projektleder for Natur for alle.
I SUMH (Sammenslutningen af Unge Med Handicap” er Ditte Rudolphsen, sekretariatsleder glad for udinaturen.dk og de muligheder det giver unge med handicap.
– I SUMH arbejder vi for, at unge med handicap kan leve det liv, de ønsker. Og mange ønsker at komme ud i naturen. Men det har hidtil været svært at finde de områder, som er tilgængelige. Derfor er vi, i SUMH, stolte af at være med til at skabe en forandring. Vi ændrer ikke naturen, men vi skaber viden om, hvor der er tilgængelig natur ved stier bliver registreret i udinaturen.dk og ved at de frivillige Frontløbere – og andre personer med handicap – inspirerer til en større interesse for friluftsliv: Det skaber stærke fællesskaber, der også holder efter de er kommet hjem fra skovturen, siger hun.
Søgemulighederne på hjemmesiden er udviklet med input fra mennesker med handicap og tilgodeser behov hos mennesker med både fysiske, sensoriske, kognitive og psykiske handicap. Det betyder, at man på hjemmesiden finder man information om tilgængelighed på ruterne og man kan se, hvilke faciliteter, der er. Leder man efter et udsigtstårn uden trapper eller et shelter med lift, så er det parametre, der kan søges på – og steder, der findes i virkeligheden!
Frivillige frontløbere får flere ud i naturen
Projektet har over 30 frivillige frontløbere med handicap og interesse for naturen fra hele landet. Frontløbernes formål er at inspirere mennesker med handicap til at komme ud i naturen. Det gør de med personlige fortællinger og ved lave fælles ture og aktiviteter i lokalområdet.
Rose-Maria Helle fra Rørvig er frontløber. Hun er glad for, at de muligheder udinaturen.dk giver. Både hende selv og alle andre.
– Jeg er med til at arrangere ture for andre med både psykiske og fysiske handicap. Nu kan jeg udfordre mig selv med nye områder og tjekke, hvilke områder der er relevante at tage ud og undersøge, når jeg skal arrangere en tur. Det er vigtigt, at naturen er for alle, og vi får registreret de steder, hvor det kan lade sig gøre at komme på tur.
Flere vil mere ud i naturen
At der er et stort behov for at lette adgangen til natur for mennesker med handicap, viser en undersøgelse foretaget af Danske Handicaporganisationer. Her kan man se, at 60 % af mennesker med handicap gerne vil mere ud i naturen, end de er i dag. Men desværre er der mange barrierer og det gør det svært at få del i naturens glæder.
En af de mest tydelige barrierer er, at det er svært at finde ud af, hvor naturen er, egentlig er tilgængelig i forhold til det handicap og de behov man har.
”Det er et kæmpe skridt vi tager med det nye overblik. Vi går fra en situation med stor usikkerhed for mennesker med handicap og omgivelserne, om det overhovedet var muligt at komme i naturen, til nu at kunne komme ud og få glæde af naturen sammen med alle andre. De mange ruter der allerede kan søges frem, viser samtidig at kommuner og andre lodsejere virkelig tager ansvar for og støtter op om dagsordenen ved løbende at registrere nye tilgængelige naturoplevelser,” siger Sif Holst, styregruppemedlem i projekt Natur for alle og forperson i Videnscenter om handicaps bestyrelse.
Hvad er Natur for alle ?
Projektet ”Natur for alle”, som er støttet af:
Projektets styregruppe består af repræsentanter fra Aage V. Jensen Naturfond, Danske Handicaporganisationer, Friluftsrådet, SUMH (Sammenslutningen af Unge med Handicap) og Videnscenter om handicap.
De nye tiltag på udinaturen.dk er udviklet i tæt samarbejde med Naturstyrelsen og GeoFA under GEO Danmark.
Du kan finde meget mere information og viden her:
https://udinaturen.dk/
Få nyheder fra SUMH
Få relevante nyheder fra SUMH direkte i din indbakke ca. 4 gange om året.
"(Skal udfyldes)" indikerer påkrævede felter