Fokus på tilgængelighed

For at have et åbent og rummeligt friluftsfællesskab, er det relevant at fokusere på tilgængelighed. Tilgængelighed forbindes ofte med fysisk tilgængelighed – fx at det skal være muligt for kørestolsbrugere at komme rundt. Fysisk tilgængelighed er vigtigt, men god tilgængelighed rummer mere end det. SUMH deler tilgængelighed op i tre lige vigtige kategorier:

Fysisk tilgængelighed

Fysisk tilgængelighed handler om adgangen til aktiviteten. Tillader de fysiske rammer, at alle, der ønsker det, kan deltage i hele aktiviteten? Optimalt skal foreningen så vidt muligt gøres fysisk tilgængelig. Dog er der fuld forståelse for, at frilufts- og fritidsforeninger ikke har råd eller mulighed for at etablere handicaptoiletter, elevator eller lignende større tiltag. Heldigvis er der en masse mindre tiltag, man kan gøre for at forbedre den fysiske tilgængelighed – eller i hvert fald undersøge mulighederne for:

  • Billige og kreative løsninger
    Hvis der er et par trappetrin, der udelukker adgang for kørestolsbrugere, kan man overveje at anskaffe sig en rampe eller lave sin egen. Det er bare med at tænke kreativt. Dog uden at gå på kompromis med sikkerheden.

  • Hjælpemidler
    Det kan også være, at der er behov for særlige hjælpemidler, så en ung kan deltage i eller gennemføre aktiviteten.

Social tilgængelighed

Social tilgængelighed handler om, at alle unge har lige mulighed for at blive en del af det sociale fællesskab i friluftsfællesskabet. Målet er, at alle føler sig velkomne og værdsat. I kan understøtte social tilgængelighed ved fx at:

  • Støtte de unge fra beskuer til deltager
    Vær opmærksom på, at de unge ikke blot er fysisk til stede i friluftsfællesskabet, men at de også får mulighed for at føle sig som en del af fællesskabet og indgå som ligeværdige deltagere frem for beskuere.

  • Inkludere friluftsfællesskabet i foreningen
    Vær opmærksom på, at friluftsfællesskabet indgår i foreningens fællesskab, fx ved at de unge inviteres til at deltage i fælles årlige arrangementer eller får tildelt samme trøjer eller lignende markører som resten af foreningen.

Pædagogisk tilgængelighed

Pædagogisk tilgængelighed handler om, at de unge får mulighed for at lære og udvikle sig i friluftsfællesskabet. Det indebærer en række overvejelser om, hvordan aktiviteterne forklares og gennemføres, så alle kan være med. Det kan være ganske små tiltag, der gør en stor positiv forskel. Særligt unge med kognitive udfordringer, såsom ADHD og autisme, kan have fordel af:

  • Klar struktur
    At der i aktiviteten er faste programpunkter, der giver genkendelighed og tryghed. Fx at man altid starter og slutter på samme måde, fx at man står i rundkreds og synger nogle bestemte sange.
  • Klar kommunikation
    At det er tydeligt, hvad de unge skal i aktiviteten og hvorfor. Gentag gerne instrukser undervejs.

  • Visualisering
    At forklaringen af aktiviteten bliver suppleret med andet end ord fx piktogrammer og illustrationer. Eller at det kropsligt demonstreres, hvad man skal.

  • Individuelle tilpasninger
    At der er plads til, at ikke alle gennemfører aktiviteten på lige vilkår. Dette er også særligt relevant for unge med fysiske udfordringer.

Artiklen er en del af inspirationskataloget: Guide til friluftsfællesskaber for unge med handicap, der er udgivet i 2025.

Relateret

To personer sidder udendørs ved et bordebænke sæt. En tredje person står og lægger brød på en bradepange.

Frivillige om friluftsfællesskaber

Hør spejderlederne Gry og Heidi fortælle om hvad det giver dem at være spejderledere i et friluftsfællesskab.

Illustration af tilpasningshjulet. Et værktøj til at tilpasse aktiviteter, så alle kan være med

Tilpas aktiviteter, så alle kan være med

Få inspiration og redskaber til, hvordan du kan tilpasse aktiviteter, så alle kan være med i din forening.

Kommunen som samarbejdspartner

Få anbefalinger til, hvordan du som kommunal medarbejder på fx kultur- eller fritidsområdet kan understøtte friluftsfællesskaber for unge med handicap.