Frisk luft og naturoplevelser

”Det er bare dejligt. Man bliver glad i låget af at gå til spejder!” Sådan siger Amanda, der bor på Pensionatet Skanderborg Øst og går til spejder hos KFUM-Spejderne i Stilling. Her er et stærkt fællesskab, hvor unge med handicap oplever socialt samvær, nye aktiviteter og mulighed for at udvikle deres kompetencer.

de holder spejdermødet en gang i måneden året rundt.

På et botilbud i Skanderborg samarbejder socialpædagogen Frank og tre KFUM-spejderledere – Michelle, Louise og Klaus – om at skabe et spejderfællesskab for unge med udviklingshandicap. Spejderaktiviteterne foregår i Stilling, tæt på botilbuddet, hvilket gør det nemt for de unge at komme frem og tilbage. Fællesskabet startede i 2021 og er et godt eksempel på, hvordan et samarbejde mellem et botilbud og en fritidsforening kan tilbyde de unge at blive en del af et friluftsfællesskab.

Holdet mødes cirka en gang om måneden, typisk i weekenderne, for at sikre en rolig og fokuseret ramme omkring aktiviteterne. Aktiviteterne, og hvornår de skal foregå, planlægges halvårligt i samarbejde mellem botilbud og spejderne.

spejderleder louise forklarer en af de unge, hvordan man kan lave is med isterninger, salt og fløde.

Spejderleder Louise fungerer som fast kontaktperson og deltager i alle spejdermøder for at sikre kontinuitet, mens spejderlederne Michelle og Klaus deltager i planlægningen og ved nogle af aktiviteterne. De kan suppleres af andre ledere, når det er nødvendigt. Frank er tovholder for botilbuddet og deltager ofte i aktiviteterne. Derudover koordinerer han med kolleger om, hvilke medarbejdere der deltager i spejdermøderne for at skabe de bedste rammer for de unge. Det er vigtigt, at det pædagogiske personale også er motiverede og synes, at det er sjovt, for gejsten smitter.

En elektronisk infotavle på botilbuddet med piktogrammer og korte beskrivelser af aktiviteterne giver de unge et overblik over, hvad der skal ske på næste spejdermøde. Det er også her, de unge kan tilmelde sig spejdermøderne. Værktøjet hjælper med at skabe tryghed og forudsigelighed for de unge og sikrer en høj grad af selvbestemmelse.

De unge kan se kommende aktiviteter på infotavlen. Det er også her, de tilmelder sig kommende spejermdøder.

De unge mødes til spejdermøder, hvor de laver mange forskellige aktiviteter. Det kan være alt fra praktiske opgaver som at hugge brænde til samarbejdsøvelser som skattejagt eller naturlege. Aktiviteterne er tilpasset de unges forudsætninger og interesser, og der er både fælles og individuelle aktiviteter. For at styrke sociale relationer og bygge bro til andre spejderhold bliver friluftsfællesskabet også inviteret til spejderarrangementer som fx affaldsindsamling og søndagsmøder, hvor der er mulighed for at møde andre spejdere.

Samarbejdet mellem botilbuddet og KFUM-Spejderne i Stilling har skabt et stabilt fællesskab, hvor unge med handicap kommer ud i den friske luft, oplever socialt samvær, nye aktiviteter og mulighed for at udvikle deres kompetencer. Samtidig får det pædagogiske personale nye perspektiver på de unges interesser og kompetencer, og både det pædagogiske personale og spejderlederne oplever glæden ved at bidrage til, at de unge får positive og meningsfulde oplevelser.

centrale erfaringer

  • Stabilitet
    Louises faste tilstedeværelse skaber tryghed for de unge. Ved at have en fast spejderleder suppleret med skiftende andre sikres både stabilitet og fleksibilitet. Det er en fordel for alle parter.

  • Fleksibilitet
    Programmet planlægges halvårligt, men der er altid plads til justeringer for at imødekomme både de unge og spejderledernes behov.

  • Engagement
    Frank er fællesskabets tovholder på botilbuddet, mens det øvrige fagpersonale deltager efter behov og udpeges ud fra deres interesse for friluftsfællesskabet. Det sikrer engagement hos fagpersonalet.

Artiklen er en del af inspirationskataloget: Guide til friluftsfællesskaber for unge med handicap, der er udgivet i 2025.

Relateret

Unge med redningsveste på SUP-boards ved en sø.

Nye oplevelser ved vandet

På Ungdomscenteret Knudmosen, en STU i Herning, er en gruppe unge blevet en del af et helt særligt friluftsfællesskab.

Illustration af tilpasningshjulet. Et værktøj til at tilpasse aktiviteter, så alle kan være med

Tilpas aktiviteter, så alle kan være med

Få inspiration og redskaber til, hvordan du kan tilpasse aktiviteter, så alle kan være med i din forening.

To unge mænd i kørestol, der sidder ved et bål.

Guide til friluftsfællesskaber

En praktisk guide til, hvordan du sammen med andre kan starte et fritids- eller friluftsfællesskab for og sammen med unge med handicap.