tilgængelighed

I SUMH arbejder vi for, at unge med handicap kan deltage i samfundet på lige fod med andre unge. Med universelt design kan vi skabe deltagelsesmuligheder for alle.

Mand i kørestol sidder foran et tog

For at skabe lige deltagelsesmuligheder for alle, skal vi indrette samfundet med udgangspunkt i, at mennesker er forskellige. Hvad der er nødvendigt for nogle, er til gavn for alle.

Vi er optaget af, at alle unge med handicap kan deltage og være en del af samfundet. Derfor handler tilgængelighed for os ikke kun om fysisk tilgængelighed. Vi skal også forholde os til pædagogisk og social tilgængelighed, hvis der skal være deltagelsesmuligheder for alle.

Vi mener, at unge med handicap kan være med til at skubbe på og skabe forandring i samfundet, når de deler erfaringer fra eget liv om tilgængelighed og deltagelsesmuligheder. Det giver viden om og indsigt i, at mennesker er forskellige, og der er brug for arbejde med universelt design og en bredere forståelse af tilgængelighed for at skabe lige deltagelsesmuligheder for alle.

”Jeg er med til at klæde studerende og uddannelsesinstitutioner på til at tænke universelt design, når jeg fortæller om de udfordringer, jeg møder i min hverdag.”

Jens Christian, frivillig i SUMH
Portræt af Ditte Rejnholdt Rudolfsen der smiler til kameraet

Kontakt

Ditte
Rejnholdt Rudolfsen

21 71 61 70

SUMH Mener

  • At unge med handicap skal kunne deltage på lige fod med andre unge
  • At deltagelsesmuligheder for alle kan sikres med universelt design

SUMHs tilgang til tilgængelighed

Universelt design

I SUMH arbejder vi ud fra principperne for universelt design, der bygger på præmissen om, at hvad der er nødvendigt for nogle, er til gavn for alle.

Universelt design betyder, at det fysiske rum, en aktivitet eller et fællesskab er designet, så alle kan bruge eller være en del af det, uden at der er særlige løsninger til den enkelte.

Tilgængelighedstrekanten

Tre typer tilgængelighed

  • Fysisk tilgængelighed handler om, hvordan adgangen til aktiviteten er. Tillader de fysiske rammer, at alle, der ønsker det, kan deltage i hele aktiviteten?

  • Pædagogisk tilgængelighed vedrører, om aktiviteten er tilrettelagt på en måde, så alle kan deltage og forstå, hvad der foregår. Det handler eksempelvis om struktur og måden at kommunikere på.

  • Social tilgængelighed handler om adgangen til det sociale fællesskab i og omkring aktiviteten. Har alle mulighed for at være med til det sociale og ikke mindst føle sig som en del af fællesskabet?

guide til tilgængelighed

Tjek tilgængeligheden

Få konkrete og overskuelige råd til at forbedre tilgængeligheden – både ved fysiske, virtuelle og hybrider aktiviteter.

Vær med

Bliv frivillig

I tilgængelighedsudvalget kan du være med til at inspirere dem, der skaber rammerne for vores hverdag med udgangspunkt i dine erfaringer.

Hør unge fortælle om, hvad tilgængelighed betyder for dem

Mathias: Lad os sige vores behov højt og tage hensyn til hinanden
Rikke: Virtuelle aktiviteter giver nem adgang til fællesskab
Kristian: Inddrag og spørg i stedet for at gætte