FÆLLESSKAB OG NYE OPLEVELSER VED VANDET

”Man kan se, at alle der er derude, de smiler og griner. Det, synes jeg, er fedt.”
-Elev på Ungdomscenter Knudmosen

De unge på ungdomscenter knudmosen deltager vandsportsaktiviteter ca. en gang i ugen.

På Ungdomscenteret Knudmosen, en STU i Herning, er en gruppe unge blevet en del af et helt særligt friluftsfællesskab. Sammen med Herning Vandski & Wakeboard Klub og landets eneste handicapvenlige surfskole Blue Spirit har de fået mulighed for at udfordre sig selv på vandet. Friluftsfællesskabet, som oprindeligt startede under Herning Kommunes indsats Parat på Vand, har givet de unge adgang til aktiviteter som paddleboarding og wakeboarding – noget, mange af dem aldrig har prøvet.

For mange af de unge har vandsportsaktiviteterne åbnet en helt ny verden. Som Jonas fortæller: ”Jeg synes, det er fedt. Det er jo ikke noget, vi rigtig har prøvet før. Selvom vi ikke er så gode til nye ting, så er det faktisk sjovt. Og man glæder sig til det.”

Vandsportsaktiviteterne er en integreret del af skolens tilbud til de unge. Det er
organiseret som et valgfag, hvor de unge ca. en gang om ugen i sæsonen pakker
skolesagerne væk og kaster sig ud i anderledes oplevelser på vandet. De unge bliver kørt til Herning Vandski & Wakeboard Klub, hvor de starter med opvarmning, fx yoga på paddleboards, inden de går i gang med dagens aktiviteter, altid med fokus på, at alle kan være med.

Aktiviteterne er bygget op omkring faste rutiner, hvilket giver de unge tryghed
og skaber en fornemmelse af samhørighed. På vandet er de sammen med
klassekammerater, de normalt ikke har så meget kontakt med og lærer at arbejde sammen om noget helt nyt. For mange unge, der ellers kan føle sig udenfor, er det en mulighed for at blive en del af et større fællesskab. Som Arnstein, pædagog på skolen, udtrykker det: ”Det er enormt vigtigt, at de ikke føler sig som andenrangsborgere. Men at de faktisk også er en del af både det kulturelle og også det sportsmæssige, der sker rundt omkring i Herning. Det, tror jeg, er megavigtigt.”

Det særlige ved dette friluftsfællesskab er, at det er skabt gennem et stærkt
samarbejde mellem forskellige aktører, som alle brænder for friluftsfællesskabet.
Herning Vandski & Wakeboard Klub stiller faciliteter til rådighed med en vision om at skabe tilgængelige vandsportsaktiviteter for alle, mens Blue Spirit leverer specialiseret undervisning. Fagpersonalet fra skolen spiller en vigtig rolle i at støtte og motivere de unge, mens SUMH har sikret struktur og økonomisk opbakning, ligesom også Herning Kommune har støttet friluftsfællesskabet økonomisk.

”Det er helt enormt givende. Der er bare fuld knald på, og de unge er helt oppe at ringe. De starter med at sige: ’Ej, jeg skal ikke i vandet’, og lige pludselig
løber de ud på en badebro og laver salto i vandet. Og altså… det er simpelthen så fedt at se.”

Næstformand i Herning Vandski & Wakeboard Klub

Det kræver dedikation at få brikkerne til at falde på plads, men resultatet taler for sig selv. Friluftsfællesskabet formår at bygge bro mellem uddannelse, sport, lokalmiljø og fællesskab på en måde, der skaber værdi for alle involverede. Ifølge samarbejdspartnerne er resultaterne tydelige: De unge har fået selvtillid, nye oplevelser og venskaber.

Flere unge har opdaget glæden ved vandsport og ønsker at prøve endnu mere, fx surfing. Men det handler ikke kun om sporten. Det handler også om at få succesoplevelser, at samarbejde og føle sig som en del af noget større. Instruktørerne og fagpersonalet fremhæver, hvordan de unge har rykket sig både socialt og personligt. De har overvundet usikkerhed, prøvet kræfter med nye udfordringer og oplevet, at de kan mere, end de selv troede. Samarbejdet mellem fagpersonalet og de unge har også fået en ny dimension, da personalet og unge er sammen på lige fod og deler oplevelser uden for klasselokalet.

centrale erfaringer

  • Relationer og fællesskab
    Friluftsfællesskabet giver de unge mulighed for at udvikle sociale relationer, udfordre egne grænser og få succesoplevelser.

  • Individuel tilpasning
    De unge støttes i deres eget tempo, så alle kan opleve fremgang og glæde vedaktiviteterne.

  • Tværgående samarbejde
    Et stærkt samarbejde mellem en vandsportsklub, en professionel surfskole og pædagogisk personale har skabt et unikt tilbud med specialiseret undervisning af høj kvalitet.

  • Organisering og økonomi
    Friluftsfællesskabet er omkostningstungt. Det skyldes både samarbejdet med enprofessionel surfskole, men også at vandsport er en udstyrstung fritidsaktivitet.En fortsættelse af friluftsfællesskabet kræver, at de undersøger andre måder atorganisere sig på, fx kan klubben inddrage frivillige instruktører i fællesskabet,eller de kan undersøge andre økonomiske tiltag.

Artiklen er en del af inspirationskataloget: Guide til friluftsfællesskaber for unge med handicap, der er udgivet i 2025.

Relateret

Illustration af tilpasningshjulet. Et værktøj til at tilpasse aktiviteter, så alle kan være med

Tilpas aktiviteter, så alle kan være med

Få inspiration og redskaber til, hvordan du kan tilpasse aktiviteter, så alle kan være med i din forening.

To unge mænd i kørestol, der sidder ved et bål.

Guide til friluftsfællesskaber

En praktisk guide til, hvordan du sammen med andre kan starte et fritids- eller friluftsfællesskab for og sammen med unge med handicap.

Illustration af tilgængelighedstrekant. Trekant hvor hvert af de tre hjørner symboliserer hhv. fysisk, pædagogisk og social tilgængelighed.

Fokus på tilgængelighed

Fysisk tilgængelighed er vigtigt, men god tilgængelighed rummer mere end det. SUMH deler tilgængelighed op i tre lige vigtige kategorier.