materialepakke til Seksualundervisning

materialepakke til Seksual
undervisning

Undervisningsmaterialet er udviklet til dig, der underviser i seksualundervisning på STU, FGU og andre specialtilbud. Her finder du både øvelser, værktøjer og opgaver, som du kan bruge i din undervisning.

Brug materialepakken til at styrke samtalen om køn og seksualitet. Du kan nemt udvælge og sammensætte indholdet, så det passer til elevgruppens niveau og behov.

Lærerrettet materiale

Undervisningsmaterialet er udviklet med udgangspunkt i en brugerdreven proces, hvor både lærer og elever på STU- og FGU-skoler har bidraget til udvikling af undervisningsmaterialet.

Materialepakken består af; undervisningsmoduler, film, en webapp, et webinar og en lærerrettet håndbog.

Håndbogen og webinaret giver dig en række redskaber og værktøjer til at lave engagerende og meningsfulde undervisningsaktiviteter, som du kan inkludere i din seksualundervisning.

Forside på håndbog - Seksualundervisning på FGU & STU.

Håndbog

I håndbogen kan du blandt andet finde redskaber til undervisningen, styrke din didaktiske tilgang og udarbejde en seksualpolitik med vores trin-for-trin guide.

Screenshot af webinar om seksualundervisning på FGU og STU.

Webinar

Webinaret understøtter håndbogen med viden om unge med handicap, og du får praktiske råd til, hvordan du kan tilrettelægge og integrere håndbogen i undervisningen.

Undervisningsmoduler

Undervisnings
moduler

De seks undervisningsmoduler er opdelt efter tema. Modulerne indeholder blandt andet grundlæggende viden, praktiske øvelser, film og en række dilemmaer. Modulerne er tilrettelagt, så du kan udvælge de temaer og øvelser, der matcher elevernes niveau, interesse og erfaring.

Køn & kønsidentitet

Formål: At fremme refleksion og dialog blandt eleverne samt styrke forståelsen for eget køn, kønsroller, normer og diversitet.

Kroppen & kropsidealer

Formål: At skabe bevidsthed om kroppens funktioner og betydningen af hygiejne samt at fremme refleksion og åben dialog om kropsidealer hos eleverne.

Samtykke & grænser

Formål: At øge både den mentale og kropslige bevidsthed om egne og andres grænser samt at lære eleverne, hvordan man praktiserer samtykke i praksis.

Sex & onani

Formål: At styrke elevernes viden om prævention og sexsygdomme samt at skabe bevidsthed og refleksion over egne muligheder inden for sex, onani og seksuel adfærd.

Seksualitet & seksuelle orienteringer

Formål: At styrke elevernes viden om begreber inden for seksualitet og LGBT+-temaer samt at fremme bevidsthed og refleksion over egen seksualitet og støtte mangfoldigheden.

Illustration af en mand og en kvinde der holder i hånd. Manden går også med blindestok.

Kærester & dating

Formål: At eleverne reflekterer over, hvad der kendetegner gode relationer, hvordan man passer på sig selv og andre, samt hvordan man navigerer i online dating.

Ressourcer

LigeLyst webapp

I appen LigeLyst kan eleverne søge information om alt fra køn, samtykke og grænser til følelser, sex og kærester. Appen kan både bruges i undervisningen eller individuelt.

Undervisningsvideoer

Undervisningsvideoer hvor unge deler deres erfaringer og refleksioner om temaer som sex, kærester, grænser og krop. Videoerne kan bruges i undervisningen eller individuelt.