Læreplads
Som lærepladskonsulent er du med til at sikre en god overgang fra grundforløb til hovedforløb. Det kan materialerne hjælpe dig med at optimere, og materialerne sikrer, at både du, elever og læresteder er opmærksomme på muligheden for at få SPS (Specialpædagogisk Støtte) med i oplæring for elever med funktionsnedsættelse
Allerede på grundforløb II begynder den gode overgang til hovedforløbet. Her kan der blandt andet sættes ind med den rette støtte i forhold til at søge læreplads. Det kan du læse om i Den gode overgang fra grundforløb til hovedforløb.
Som lærepladskonsulent kan det være en fordel at have kendskab til og forståelse for processen beskrevet i Kompensationsmuligheder til elever med funktionsnedsættelse, hvor du også kan læse om din rolle. Benyt Beskrivelser af funktionsnedsættelser som et opslagsværk til at blive klogere på en lang række diagnoser.
Til dialogen med lærestederne kan du tage udgangspunkt i Samtale- og spørgeguide ifm. lærlinge med funktionsnedsættelse. Herudover har du Information til lærested om SPS, som du nemt kan printe og udlevere til din kontaktperson i virksomheden.
De tre rollemodelfilm kan du aktivt inddrage både i samtaler med lærlingen og i dialog med den kommende mester.
Den gode overgang fra grundforløb til hovedforløb
Den gode overgang fra grundforløb til hovedforløb begynder allerede på GF2. Ved at følge en struktureret før, under og efter indsats med klar rollefordeling, sikrer du, at elever med funktionsnedsættelser får den rette støtte bl.a. i forhold til at søge læreplads og have SPS med i oplæring. Du kan bruge proceduren direkte, tilpasse den eller lade dig inspirere til dit arbejde.
Kompensationsmuligheder til elever med funktionsnedsættelse
Viden om procedurer og tilgængelige støttemuligheder, herunder SPS – både på erhvervsuddannelsen og på lærestedet.
Beskrivelser af funktionsnedsættelser
Et opslagsværk om en lang række diagnoser. Du får en forståelse af, hvordan specifikke funktionsnedsættelser kan påvirke eleven i oplæring og på erhvervsskolen
Samtale- og spørgeguide i forbindelse med lærlinge med funktionsnedsættelse
Materialet hjælper dig med at støtte virksomheder, der ansætter lærlinge med funktionsnedsættelser. Brug skemaerne til at stille relevante spørgsmål, skabe overblik over støttemuligheder og sikre lærlingens muligheder for at gennemføre oplæringen på lige fod med andre. Husk altid at indhente lærlingens samtykke, inden du går i dialog med virksomheden.
Information til lærested om SPS
Informationsmateriale til lærestedet, når de ansætter en elev med behov for SPS. Materialet indeholder bl.a. kort information om støttemuligheder, ansøgningsprocessen, økonomi og ansvarsfordeling ifm. SPS-ansøgningen.
Rollemodelfilm
I filmene møder du to elever, som fortæller, hvordan de klarer deres erhvervsuddannelse med funktionsnedsættelser. De modtager begge tilpasset støtte – både på skolen og på lærepladsen. Du møder også direktøren Eigil, som fortæller om sine erfaringer med at ansætte lærlinge med en funktionsnedsættelse.
Erhvervsuddannelser For Alle er udviklet i 2022-2024 i et samarbejde mellem Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, EUC Nordvest og SUMH. Erhvervsuddannelser For Alle er støttet af STUK – Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.