Det Gode Match

Hvilke styrker og kvalifikationer kan du tilbyde en læreplads? Hvilke behov har du for at trives som elev eller lærling? Og hvordan fortæller du om begge dele?

I undervisningsforløbet Det Gode Match bliver du bedre til at forstå dig selv og dine behov, så du kan finde den rette læreplads for dig. Også når du har en diagnose eller funktionsnedsættelse.

Undervisningsforløbet består af syv moduler, der hjælper dig godt på vej mod en læreplads, hvor du kan trives, levere og lære.

Hvert modul indeholder en video og tilhørende opgaver, som du skal arbejde med.

For at få det fulde udbytte af forløbet, skal du følge modulerne kronologisk fra 1 til 7.


Modul 1: Det Gode Match

I modul 1 bliver du klogere på, hvordan du finder en læreplads, der passer lige præcis til dig. Alle mennesker har noget, de er særlig gode til, men også noget de ikke kan, ikke vil og ikke trives med. Så det gælder om at opdage, hvad det er for dig. På den måde kan du bedre finde, hvor du vil få det godt og kan lære. Du skal undersøge din interesser og ønsker til en læreplads.

MODUL 1: DET GODE MATCH

Modul 2: Styrker og kvalifikationer

I modul 2 bliver du klogere på dig selv og undersøger dine stærke sider. Det hjælper til at finde en god læreplads, der passer til dig. Og det giver dig viden om, hvad du kan tilbyde en læreplads, når du skal ’sælge dig selv’.

MODUL 2: STYRKER OG KVALIFIKATIONER

Modul 3: Lærepladsen

I modul 3 får du en metode til at undersøge, hvad en konkret læreplads kræver og forventer af dig som elev eller lærling. Så kan du nemlig begynde at regne ud, om I passer til hinanden – eller om I kan komme til det!

MODUL 3: LÆREPLADSEN

Modul 4: Udfordringer og behov

I modul 4 lærer du, hvordan du kan finde løsninger på det, der måske bliver alt for svært på en læreplads, så det alligevel kan blive et ’godt match’, hvor du trives. Du skal arbejde med behov, som betyder ‘noget vi er nødt til at have, og ikke kan tåle at undvære’.

MODUL 4: UDFORDRINGER OG BEHOV

Modul 5: Sælg dig selv

I modul 5 lærer du, hvordan du får skabt kontakt med en mulig læreplads. Det kan være at ringe til dem, tage på besøg eller skrive en ansøgning og komme til samtale. Du skal både lave en salgstale og en tale, der præsenterer dine særlige behov, så lærepladsen kan hjælpe med at finde gode løsninger på behovene.

MODUL 5: SÆLG DIG SELV

Modul 6: Funktionsnedsættelser

I modul 6 lærer du at overveje, hvad der kan blive svært på en læreplads, fordi du har en diagnose eller en funktionsnedsættelse. Det har hver femte elev på en erhvervsuddannelse.

MODUL 6: FUNKTIONSNEDSÆTTELSER

Modul 7: Støttemuligheder

I modul 7 bliver du klogere på, at man kan få ekstra støtte og hjælp på en læreplads, hvis man har en diagnose eller en funktionsnedsættelse. Du forbereder konkrete eksempler på dine udfordringer, så du er godt forberedt til at tale med skolens SPS-vejleder og lærepladskonsulent om behovet for hjælp.

MODUL 7: STØTTEMULIGHEDER